Původně se čaj připravoval v kotlících nad ohněm a nejvíce je mu podobný současný čaj sypaný. Mnohem později, až v 16.století, byla vynalezena konvička, čajník. V Japonsku bylo dříve užívání čaje chápáno a popisováno jako čajový obřad.
Čaj sypaný můžeme připravit prakticky dvěma způsoby, louhováním a přelitím přes sítko nebo s použitím tzv.čajového vajíčka na čistý nálev. Později se z tohoto způsobu vyvinul čaj porcovaný a prodávaný v nálevových sáčcích.

Nádoby na čaj

Někdo má rád čaj ze skla jiný z porcelánu, kovové nádoby nejsou na přípravu čaje vhodné, jedině snad s výjimkou nerezových konvic. Množství čaje se při použití různí, ale prý je vhodné čajovou směs nabírat dřevěnou lžičkou nebo lopatkou. Týká se čaje, který nazýváme čaj sypaný.

Ohodnoťte příspěvek